De varkens

Onze varkens zijn onze enige activiteit die niet biologisch gecertificeerd is. Een certificering voor de varkens zou een aanzienlijke extra administratieve last voor ons zijn. Maar zoals al onze dieren, krijgen zij ook onze eigen biologische granen (gerst , tarwe, spelt), gras en voederbieten aangevuld met aangekocht biologisch voer.

Onze zeugen zijn raszuivere Berkshire varkens. Dankzij een fraaie marmering is het vlees mooi vol en zuiver van smaak, sappig, mals en ook iets meer vet. Berkshire varkens zijn het oudste Engelse varkensras, van origine gefokt in de regio van het graafschap Berkshire.

Het forse varken is zwart en heeft witte uiteinden (poten, staart, snuit). Een zeug weegt tot driehonderd kilo. Ze heeft uitstekende moedereigenschappen en altijd voldoende melk. De Berkshire leent zich goed voor het buitenleven: het varken wordt niet gauw ziek en het scharrelt graag z’n eigen voedsel bij elkaar. Het ras staat bekend als vriendelijk en nieuwsgierig.

De vader van de biggen is een Pietrain beer. Dit ras heeft als kenmerk zeer mager vlees te produceren. We kozen voor deze gebruikskruising om het beste van beide te combineren. De biggen worden deels bij ons afgemest en de overige verkocht na het spenen (op 2 maanden leeftijd).